דן אהרונסון

חקלאי

מטולה היא הישוב הצפוני ביותר במדינת ישראל, מושבה וגם מועצה מקומית. היא יושבת על הגבול עם לבנון.  שטח השיפוט של המועצה הוא כ-10,000 דונם. דן אהרונסון ממטולה בשיתוף עם בן ציון ויחד עם ארגון "השומר החדש" עוסקים בגידול עדר על גבולה הצפוני של המדינה ומגשימים את  אחד המשפטים המכוננים של יוסף טרומפלדור: "במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון, שם יעבור גבולנו".

דן, חקלאי צעיר בן 34 ממטולה, מגדל עדר של 150 פרות על גבול לבנון.

על אף הקשיים הכרוכים בלהיות חקלאי בישראל דן עוסק בזה כ-10 שנים משום ש"זה נותן סיפוק להניב משהו שהוא קשה לעשייה, ליצירה ולהתחדשות".

אחד הקשיים הגדולים ביותר לחקלאים לדעתו זה הקושי המנטלי: "אתה יודע שאתה נכנס לדבר שיש בו הרבה דברים להתמודד איתם ומראש יהיה לך קשיים ומגבלות. אתה יודע מראש שאתה הולך לספוג. בגלל הערכיות ואהבה למקצוע אתה מוכן להתמודד עם זה".

בשנה האחרונה גורמים עוינים הציתו לדן מתבן וגרמו לנזק של מעל 100 אלף ₪: "חלק מהסיכונים זה שאתה יודע שיגיע מתישהו גורם עוין וינסה לפגוע ברכוש בכל צורה שהיא – שריפה, הרעלת בקר או חיתוך גדרות בשביל לקחת ממני את אדמות מרעה. זו שיטת הסלאמי – כל פעם הם פוגעים קצת עד שמייאשים את החקלאי ואז הוא נאלץ לוותר על הכל. ואם אין דור המשך או גיבוי כמו השומר החדש, אז זה פשוט קורה מהר יותר - חיסול העסק".

על אף הנזק והאובדן הגדול דן חזר לשגרה מהר מאוד ולא נשבר: "אם לא היה לי את השומר וקולגות שתומכים בי, קשה לי מאוד להאמין שהייתי הולך עם האידיאולוגיה שלי ולהמשיך ולרעות. אחרי השריפה הבאנו חבילות חציר, והתחלנו לבנות שוב. מה שנקרא תקענו את הדגל בחזרה".

בעשור השמיני לחייו, בן ציון צבעוני, 40 שנה בוקר, עדיין מגדל  עדר בקר על גבולה צפוני של מדינת ישראל. דן אהרונסון נהיה שותפו ויחד הם יוצאים למרעה, שומרים על הגבול מהר דוב ועד איזור משגב עם ומגשימים את חזונו של יוסף טרומפלדור: "במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון, שם יעבור גבולנו".

בשנה האחרונה נטש אחד מקיבוצי הסביבה שטח של 11,00 דונם במורדות רכס רמים. חלק מהשטח הועבר על ידי המדינה לחזקתם של דן ובן ציון. עבריינים, שזממו לקבל את השטח לידיהם, התחילו לפגוע  בעדר, הציתו שטחים, הרעילו כלבים ושרפו את המתבן. באוגוסט 2016, בעקבות פניית החקלאים, החל ארגון "השומר החדש" לסייע לשניים בשמירה ובעבודה חקלאית. הסיוע, כך הם אומרים, מאפשר להם להמשיך ולהחזיק בקרקע ובלעדיו היו נשברים. שיתוף הפעולה הזה יצר במקום מוקד חברתי. מאות סטודנטים ובני נוער מגיעים לחווה, שומרים ומתנדבים בה ומקיימים פעילות ערכית וחינוכית.

מתנדבי השומר החדש מגיעים לסייע לדן ולבן ציון בתיקון גדרות, ובטיפול בבקר.

 

פעילים משתפים חוויות...

ליצירת קשר ופרטים נוספים

חזרה למפת מוקדי הפעילות