
ארגון השומר החדש מאמין בדרך חיים של לימוד מתמיד, בירור ערכי ועיצוב דמותו של האדם.
יחד אנו תורמים ליצירת דרך חינוך ועשייה בארגון המשלבת 'מעשה ולימוד' כאשר הלימוד מלווה את העשייה בשטח ומעניק לה עוד רובד של משמעות והשראה. הלימוד הינו גם פנימי, ונעשה עי מדידה והערכה של העשייה הארגונית, לשם טיובה והבנת האפקט שלנו בשטח.
צוות המכון מבוסס על מחלקת חינוך ובתוכה מספר תחומים: רכז מחקר הערכה ומדידה, הנחיית קבוצות ופיתוח אישי, פיתוח תוכן מאמרים וחומרי הדרכה, ופיתוח תכניות חדשות, סמינכירם והכשרות. מחלקת חינוך מובילה תהליכי רוחב חינוכיים בין תוכניות הארגון, מקדמת שיח על אסטרטגיות חינוך בארגון כמו דמות הבוגר, תוצאות רצויות בטווחי זמן שונים ועוד.
ריכוז והובלה פדגוגיים - המרכז החינוכי מהווה גוף מתכלל לתחום החינוכי בארגון: הכשרה וליווי פדגוגי של המחנכים בארגון; הטמעת שפה חינוכית המבטאת את ערכי הארגון ואופי העשייה ; הקמת וליווי "קהילת מחנכים" ללמידת עמיתים והשראה הדדית ; פיתוח והנגשה של תוכן רלוונטי לתוכניות השונות ; בשנים האחרונות אנו פועלים גם בעולם החינוך הפורמלי ולפיכך נדרשים להתמקצע בהיבטים המכונים פדגוגים במשרד החינוך.
פיתוח תוכן - תחום פיתוח התוכן כולל פיתוח התכנים החינוכיים של תכניות הארגון השונות, שיעורי תוכן והעשרה. פיתוח התוכן מוכוון להיות דינמי וקשור למתרחש בשטח ולצרכים העולים ממנו. כמו כן הוא שואף לחבר חדש וישן, לאתגר את הלומד במקורות ושאלות הנוגעות לרבדים שונים בחייו.
הנחייה - בתכניות החינוכיות ארוכות הטווח שבארגון, מתקיימת דינמיקה קבוצתית קבועה, "בשומר מדברים". דווקא בארגון מעשי ואדמתי, יש צורך בדיבור קבוע ומעמיק, הן על מנת לייצר מרחב של אמון הבנה ופשר, והן על מנת לקנות שפה מעמיקה, שהיא עצמה שער להתפתחות אישית וקבוצתית.
חשוב לנו לדעת שהפעילות שלנו אכן משמעותית ועומדת ביעדיה המגוונים. בשל כך תחום זה עוסק במקומות בהם נדרש שימוש בכלים מעולם המחקר ביחס לעשייה שלנו ויצירת תוכניות הערכה ומדידה להישגים הכמותיים והאיכותניים של הארגון, בליווי גורמי ייעוץ חיצוניים. במקביל מתקיימים כל שנה מחקר שנתי רציף לאיסוף נתוני פשיעה חקלאית, סקר חקלאים (קבוצת ביקורת), ב2022 החל סקר על תופעת הפרוטקשן - תשלום דמי חסות.
צוות המכון בנה יכולת של פיתוח מהיר תוך ימים ספורים של תוכן ותוכניות חדשות בהתאמה לקהלי יעד מגוונים. התוכניות יכולות להתאים למגוון גילאים, להבנות במגוון אורך ועומק מפעילות של שעתיים-שלוש, דרך מסעות וסמינרים ועד הקמת תוכנית שנתית, מכינה ואף בית ספר. המכון עובד עם מגוון אוכלוסיות, מתמחה בגילאי נוער וצעירים, מקהלים חילוניים ודתיים, ועובד גם עם קהלים ייחודיים כגון חברה ערבית בישראל, מגזר חרדי, ויהדות העולם. הכל לפי הצורך שעולה יחד עם השותפים.
- חיבור אדם ואדמה, קהילה לאדמתה, ועם לארץ.
- צורך משימה לימוד - חיבור בין הצורך בשטח לעשייה ולרוח.
- זיהוי 'צורך', מתן מענה מעשי, והפיכת הצורך והמענה ל׳כיתת לימוד׳.
- פדגוגיה עמלנית - חשיבות העמל, ההשקעה וההתמידה בחינוך.
- חינוך ממוקד צמיחה – לעורר השראה, לאתגר, להוות דוגמא אישית, ללמד, ללוות, ושוב לאתגר…
- חינוך גם ב'פורמאלי' בכלים של ה'בלתי פורמאלי'.
- מערך דינמי – מותאם לשטח ויונק מתוצריו כל פעם מחדש.
- פדגוגיה רב גילאית
- פדגוגיה רב ממדית – נוגעת בשכבות השונות של האישיות.
- מודל חיים – חינוך לאור אתגרי החיים (לא במודל בועה).
- ערכים – עצמאות, ערבות הדדית, אומץ אזרחי, אהבת הארץ והאדם.
יצירת קשר:
עינט קרמר - מנהלת חינוכית - 052-3754506 | Einatk@hashomer.org.il